Ανακοίνωση Μαθημάτων:

Το τμήματα Νοεμβρίου δε θα πραγματοποιηθεί λόγω χαμηλής συμμετοχής. Επόμενο τμήμα Φεβρουάριος 2019.

Τετάρτη, Νοέμβριος 13, 2019
Text Size

Θεωρητική μελισσοκομία - Βάζουμε γερά θεμέλια

theoritika_tmimataΗ θεωρία της μελισσοκομίας, ενός παραδοσιακά πρακτικού επαγγέλματος, πηγάζει πίσω στον 18ο αιώνα, όταν φυσικοί φιλόσοφοι ανέλαβαν την επιστημονική μελέτη των αποικιών των μελισσών και άρχισαν να κατανοούν τον περίπλοκο και απόκρυφο κόσμο της βιολογίας των μελισσών. Διέπρεψαν μεταξύ αυτών των επιστημονικών αρκετοί πρωτοπόροι όπως οι Swammerdam, René Antoine Ferchault de Réaumur, Charles Bonnet. Οι Swammerdam και Réaumur ήταν μεταξύ των πρώτων που χρησιμοποιούν ένα μικροσκόπιο για να κάνουν ανατομία και να καταλάβουν την εσωτερική δομή των μελισσών. Ο Réaumur ήταν μεταξύ των πρώτων που κατασκεύασαν κυψέλη παρατήρησης με γυάλινα τοιχώματα για να τηρούν καλύτερα τις δραστηριότητες εντός κυψέλης. Μάλιστα παρατήρησε βασίλισσες να γεννούν αυγά σε ανοιχτά κελιά, ενώ ακόμα δεν είχαν ιδέα για το πώς μια βασίλισσα γονιμοποιείται. Κανείς δεν είχε δει ποτέ το ζευγάρωμα της βασίλισσας και του κηφήνα και πολλές θεωρίες υποστήριζαν ότι οι βασίλισσες "αυτογονιμοποιούνται», ενώ άλλοι πιστεύουν ότι μία αύρα ή αιθέριες ουσίες που προέρχονται από τους κηφήνες γονιμοποιούσε τις βασίλισσες χωρίς άμεση φυσική επαφή.

 


Η θεωρία της μελισσοκομίας έχει εξελιχθεί αφάνταστα απο εκείνη την εποχή και στον αιώνα της πληροφορίας η θεωρία της μελισσοκομίας καλύπτει ένα τεράστιο φάσμα απαραίτητης γνώσης, χωρίς την οποία καμία σχεδόν εργασία δε μπορεί να εκπληρωθεί μεθοδικά και με στόχους. Υπάρχουν οι υποστηρικτές της παλιάς σχολής, όπου οι μελισσοκόμοι ήταν ανίδεοι για τη βιολογία της μέλισσας, τις ανάγκες και τις δυνατότητες της και εξασκούσαν το επάγγελμα τους βάσει προσωπικών παρατηρήσεων.

Μελισσοκομος γινεσαι...

5 διαθέσιμα σεμινάρια για να μπεις κι εσύ στον κόσμο της μελισσοκομίας. Ζήσε την εμπειρία της κυψέλης και βγάλε το δικό σου μέλι

Περισσότερα+

Φωτογραφικά στιγμιότυπα

Ένα μικρό φωτογραφικό δείγμα απο τη δική μας μελισσοκομία...όπως θα τη δείτε και τη θα βιώσετε κι εσείς στα πρακτικά μαθήματα.

Περισσότερα+

Προσφορα γνωσης...

Απο το 2010 μέσα απο την ιστοσελίδα www.EllinikoMeli.gr παρέχουμε γνώσεις και συμβουλές σε νέους μελισσοκόμους και ανοίγουμε νέους ορίζοντες για τους παλαιότερους.

Περισσότερα+

Εκπαιδευτικά βίντεο

Θα βρείτε πολλά απο τα βίντεο που έχουμε δημιουργήσει κατα καιρούς στο κανάλι μας στο Youtube

Περισσότερα+

join_online

Παρακολουθήστε σεμινάρια μελισσοκομίας τώρα και

online μέσω διαδικτύου

με το χαμηλότερο κόστος και τις πιο πλήρεις δυνατότητες επικοινωνίας

Κάνε την αίτηση συμμετοχής εδώ